
Отже, спочатку була кава… Хоча ні, кава була потім. Спочатку був засіб від комарів, вибір місця дислокації й вивантаження продуктів: «Дім Кави» й велика збірна блогерів, твітерян, програмістів та інших представників братії айтішників виїхали на природу заради пейнтболу та шашликів. А тоді вже був великий стіл, розкладання тарілок, нарізання овочів, пиво, мінеральна вода і… кава.
Маленька кавомашина Siemens (німецька якість J) виручила і на природі. Слухняно нагрілась, дозволила налаштувати потрібний об’єм порції та безперебійно видавала чудовий еспресо кожному бажаючому. А бажаючих було достатньо. Загалом приїхало чоловік 70, з них 40 гралося у «війну», а 30 мирно бесідували, розробляли м’ясо, смажили шашлики, накривали на стіл і просто відпочивали.
Відпочинок видався на славу: природа, майже заповідна зона, потріскування полін, неподалік натягнуті два гамака для бажаючих відчути всю романтику туризму, і… комарі. Вони були такими великими й нахабними, що, здавалося, якби не вистачило м’яса, на шашлик можна було б пустити самих комарів.
Після кількох раундів пейнтболу було оголошено шведський стіл. У польових умовах після запеклого бою і дози адреналіну було якось не до церемоній: до чого на столі дістав – те й твоє. Кетчуп змішували з гірчицею та майонезом, утворюючи соус на будь-який смак, кріп і петрушку їли просто зі стебел, пиво текло рікою – масовий народний відпочинок у стилі «гуляй душа».
І навіть коли хотілось попити кави, то якось не замислювався над тим, що зазвичай п’єш тільки з вершками або з двома пакетиками цукру. Стаканчики з термопластику є, кавомашина теж – для щастя достатньо. Ось так і відкриваються нові грані смаку. Якби не екстремальні умови, я б, мабуть, ніколи й не посмакувала справжній «чистий» еспресо без додавання вершків чи цукру.
Пікнік завершився для всіх у різний час. Хтось пішов раніше, інші залишились допізна – доїдати шашлики та догодовувати комарів. Я приєдналась до першої групи: від відпочинку також втомлюєшся. Але дотепер згадую тонку суміш запаху лісу й фарби, неймовірний смак свіжозготованого м’яса, приємне спілкування та мій перший «чистий» еспресо.
